Fra hønsebonde til eggekartong - et egg er ikke bare et egg

Magnar Wium
22.mai.2019 15:40:29

Forrige lørdag skulle jeg steke et egg til frokost. Jeg tar ut Prior kartongen fra kjøleskapet og leser tilfeldigvis på pakningen: “Finn ditt egg! Hvert av eggene i denne kartongen har en egen kode. Ved å legge inn koden på våre nettsider kan du spore egget tilbake til hvilken gård det kommer fra og og hvilken dato høna la egget.”

Om ikke lenge vil dette være standarden i flere bransjer. Press fra forbrukerne og miljøorganisasjoner har forvandlet verdikjeden fra å være en godt bevart (og i noen tilfeller mørk) bedriftshemmelighet, til å bli så transparent at du kan spore deg tilbake til datoen for når en høne la et egg. Dette er fantastisk for forbrukerne og miljøet, men det setter helt nye systemkrav til detaljhandelen. Ett egg blir ikke lenger bare ett egg.

Tillit i verdikjeden med digital tjenesteplattform
Riktig bruk av teknologi gjør at vi kan møte samfunnets krav til innsyn i verdikjeden. Dette er ganske sikkert Priors ´hemmelighet´ for at de skal evne å gi så detaljert informasjon om hvert eneste egg sin reise. I mylderet av systemer og løsninger der ute har det gang på gang vist seg at teknologien vi i Communicate kaller digital tjenesteplattform gjør det mulig å tilfredsstille forbrukerens ønske om innsyn i verdikjeden. En digital tjenesteplattform består av fem forskjellige komponenter som jobber sammen: Master data management, Integrasjon, API-management, Identitetsstyring & Kunstig intelligens og maskinlæring. Disse fem byggestenene gjør det mulig å lage tjenestene som gir forbrukeren tillit til verdikjeden. 

Vil du lære mer? Last ned ebok om rask digital utvikling
Last ned nå

Prior har sikkert et logistikksystem, et lager og kanskje integrasjon mot dagligvarekjedene. Den byggestenen som handler om integrasjon syr sammen alle disse systemene til en og samme plattform, og gjør det enklere for samarbeidspartnerne til Prior å kommunisere digitalt. På plattformen får Prior informasjon om biler som henter og frakter egg fra hele Norge, de ser bestillingene fra eksempelvis Norgesgruppen og har kontroll på meldingsutveksling. Alle har den samme informasjonen, og du kan stille spørsmål til verdikjeden helt ned til en høne som legger et egg. Master data management er teknologien som sørger for at alle mennesker involvert i verdikjeden har den samme informasjonen.

Identitet og tilgangstyring: Alle trenger ikke vite alt
Tilgangstyring er en viktig mekanisme i en digital tjenesteplattform. Du må ha et forhold til hvem som skal vite og gjøre hva. Når jeg som forbruker søker opp nummeret på egget jeg har kjøpt på butikken, har Prior åpnet utvalgte funksjoner i sin digitale tjenesteplattform. Prior vet at jeg som forbruker verken trenger eller er interessert i å vite all slags nitty gritty detaljer, men gjennom API løsningen deres får jeg innsikt i en liten bit av Priors kjernesystemer på en trygg måte. 

Sluttkunden skal kun hente informasjon om et egg, men en partner skal kanskje ha masse informasjon om alle eggene på hele østlandet. Ett egg blir ikke lenger bare ett egg.

kundercase tn_300x175_master

Rask digital utvikling i
Kruse Smith


Lær hvordan Kruse Smiths digitale tjenesteplattform moderniserer virksomheten.

Likte du innlegget? Få nyhetsbrev på mail