Menu
Rask Digital Utvikling
Kontakt oss

10 ting du må tenke på for å skape Rask Digital Utvikling

Kjetil Abrahamsen
02.apr.2019 14:56:00

Her får du noen gode råd til hvordan du bør tenke for å stå bedre rustet til å lykkes med digitalisering.

Ta en virkelighetssjekk, vær bevisst på selskapets mål og gjør initiativer basert på disse

En felle jeg opplever svært mange går i er at de legger mye tid, penger og energi i initiativ som ikke drar dem nærmere selskapets mål. Mitt råd er: Treffer det ikke målet, så ikke gjør det. Og hvis målet ikke er tydelig nok for deg, så definér det først. Det er for mange som leter aktivt etter ideer og setter i gang med det som høres best og kulest ut, selv om de ikke har peiling på hva de egentlig ønsker og oppnå. Start med en realitycheck, så slipper du å kaste bort tid og penger.

Gjør initiativer som er nyttige for brukere

For å oppnå rask digital utvikling må du tenke på verdien initiativene dine gir, ikke på IT-verktøyet eller teknologien i seg selv. Dessverre er veldig mange for opptatt av å ta i bruk kule løsninger nettopp fordi de er kule. IT skal være et virkemiddel i digitaliseringsarbeidet, mens prosessene dine skal være driveren - ikke omvendt. Ha fokus på å løse utfordringene du har i dag, fremfor de du tror du vil ha i fremtiden.

Les også: Forretningsverdien av rask digital utvikling 

Fokuser på informasjon, ikke produkt og teknologi

Vi mennesker er trent opp til å lete etter produkter, men det er informasjon som bør ha absolutt høyeste prioritet i disse dager. Det er her nøkkelen som vil hjelpe deg med å skape mer effektive prosesser og levere bedre tjenester ligger. Klarer du å løsrive deg fra den tradisjonelle tankegangen, hvor man gjerne starter med å se etter nye teknologier og produkter, vil du til slutt vite hvilke løsninger som vil hjelpe deg på best mulig måte.

Skap felles forståelse for prioriteringer, målsettinger og tiltak

Hvis et selskap skal kunne bevege seg mot ett mål må det ligge tydelige prioriteringer og en avklart rekkefølge i bunn. Selv om selskapet har ulike avdelinger henger det meste sammen og påvirker hverandre. Derfor gir det ikke mening at hver avdeling skal tenke på seg og sitt, gjøre egne initiativer og digitalisere på hver sine måte. Det resulterer også gjerne i at det blir for mye å håndtere og at det til slutt stopper opp. En styringsgruppe som tar avgjørelser sammen, på vegne av hele selskapet, er derfor et godt sted å starte for å oppnå rask digital utvikling.

Del problemene i små biter og fokusér på kontinuerlige forbedringer

Læringskurven er bratt for alle som driver med digitalisering. Derfor er det smart å skynde seg sakte i arbeidet, ved å dele problemer opp i mindre biter og gjennomføre mange, små etapper. Svært få gjør dette i dag, men mange begynner å forstå at dette er veien å gå, fordi du vil kunne levere verdi kontinuerlig. Det er jo nettopp dette som er kjernen i digitalisering; å skape kontinuerlig forbedring. Prosjekter som gjennomføres i store sykluser tar lang tid, mens du vil lære fortere hvis det skjer noe hele tiden.

Kontinuerlig forbedring skapes av kontinuerlig evaluering

Hvor ofte stopper du skikkelig opp og evaluerer det som har skjedd? Men min erfaring er at for få våger å se seg i speilet hvis noe ikke går som man ønsket eller at man ikke tar seg tid til å se tilbake hvis et prosjekt gikk bra. Hva kunne gjort det enda bedre? Hva kunne gjort det enda enklere å gjennomføre?

Minimale løsninger gir rask gevinst og rask læring

Mye vil ofte ha enda mer, men i digitaliseringsarbeidet kan det faktisk være lurt å snu på det.  Vi har sluttet med å levere komplette løsninger og skraper funksjonaliteten på det vi leverer ned til det absolutte minimum av hva man har behov for der og da. Ved å lære av egne brukeropplevelser kan man lettere prioritere funksjonalitet som skaper høyest verdi på sikt. Kanskje du oppdager at noe du ikke trodde er viktig viser seg å være det, eller at noe du trodde er ekstremt viktig ikke er det i det hele tatt?

Ikke vær redd for å teste ut ideer

Deler du opp prosjekter i mindre biter vil du kunne teste ut flere ideer, fordi det vil ta én måned i stedet for tre år og få testet den ut. Og hvis du har brukt tre år på noe, med all energi og ressurser det medfører, og sluttresultatet er håpløst, så ville du likevel ikke kastet det. Du ville beholdt det ene og alene for hva det kostet deg. Hvis du derimot har brukt en måned på noe, har du råd til å legge den vekk. Det betyr at du kan bli mer vågal.

Dropp kravspesifikasjoner, tenk brukerhistorier og business case

En typisk bestilling inneholder en lang rekke tekniske kravspesifikasjoner, men ingenting som tar for seg forretningsverdi eller bruk. Gjør du dette er du dømt til å mislykkes, mener jeg. Hvis du i stedet bruker tid på å sette deg inn i skoene til brukerne, for å forstå hvordan de vil ønske at løsninger fungerer, er du på god vei til å skape noe som vil være verdifullt for selskapet ditt, de ansatte og kundene deres.

Ikke fokuser løsninger mot et fag

Hvordan kan andre deler av selskapet du jobber i få nytte av informasjonen som du sitter på? Deling av informasjon er en nøkkel for rask digital utvikling, men et problem som ofte forekommer er at folk må forholde seg til fagspesifikke løsninger som de ikke forstår. Alt burde ikke ha en egen applikasjon, selv om det kan virke lettvint for de som bruker det mest.  Hvorfor ikke ha alt samlet på ett sted, på en plattform, så andre kan dra nytte av informasjonen som du legger inn?

Likte du innlegget? Få nyhetsbrev på mail

Kanskje du liker disse

artiklene om digital tjenesteplattform