I september kunne vi lese en veldig interessant artikkel hos Computer World (ekstern link), hvor Paal Leveraas diskuterer om det er HR eller IT som bør sitte i førersetet når det kommer til digitalisering. Han argumenterer blant annet for at det viktigste når det gjelder digital transformasjon er transformasjon – ikke digital.
Han skriver:
Spør du en person i HR hvorfor de jobber med akkurat dette, tipper jeg at 8 av 10 fremdeles vil svare at det er fordi «jeg liker å jobbe med mennesker». Svært få vil svare at de er der fordi de liker å jobbe med big data, kunstig intelligens, algoritmer, statistikk og analyse. Men HR i fremtiden handler om hvordan nettopp statistikk, data og analyse kan gjøre de menneskelige ressursene mer effektive og lønnsomme.
Her mener vi Leveraas virkelig treffer spikeren på hodet, og setter søkelyset mot en av nøklene til hvordan man virkelig lykkes med digitaliseringen og skaper rask digital utvikling.
Se ukens medieblikk her (artikkelen fortsetter under videoen):
Mange av utviklerne i Communicate har vært involvert i prosjekter hvor HR har sittet i førersetet for digitaliseringen, og har sett og følt på kroppen hvor stor effekt det kan ha på virksomheten – med positivt fortegn, poengterer Magnar Wium, seniorutvikler i Communicate:
– Vi kan stille oss bak Leveraas i at det er et veldig stort potensial i at de som kjenner organisasjonen, altså HR, står for de digitale veivalgene når det kommer til hvordan for eksempel kommunikasjonen skal gjøres i organisasjonen, sier Wium i ukens medieblikk.
Les også: Rask Digital Utvikling i Bertel O. Steen
Han mener at en virksomhet utvilsomt vil få mer igjen for pengene som investeres i IT dersom menneskene som kjenner behovene til sluttbrukerne involveres. Men dette innebærer også at HR-avdelingen bør gjøre en større innsats for å forstå mulighetene som ligger i ny teknologi, mener Wium:
– Kunstig intelligens, big data-analyse, maskinlæring og algoritmer er begreper som en HR-direktør absolutt bør ha et forhold til. Det kan være et suksesskriterie for å lykkes med rask digital utvikling og ikke minst en vellykket transformasjon av virksomheten.
Gjennom de siste årene, samtidig som verden stadig blir mer digital, er det flere virksomheter som har forstått verdien av å involvere HR-avdelingen i digitaliseringsprosessen. Samarbeidet mellom HR og IT kan være utfordrende, bekrefter Wium, men er absolutt nødvendig for ikke å sakke akterut.
– Det har vært en dreining i de siste 5-6 årene, der prosjektene har gått fra å være mer eller mindre styrt kun av IT til å være HR-styrt. Jo mer de involveres, jo bedre, fordi HR-folk tenker veldig annerledes, har et mer menneskelige perspektiv og er tettere på organisasjonen, sier han.
I artikkelen trekker Leveraas frem flere gode eksempler på hvor dette har stor verdi. For de aller fleste er det langt frem til å være i stand til å benytte algoritmer i rekrutteringsarbeid, som rangerer kandidater utifra relevant aktivitet på nett – fremfor utdanning, titler og polerte LinkedIn-profiler, slik Leveraas refererer til. Men at HR bør gå i bresjen for å skape bedre tjenester og en mer meningsfull hverdag for alle ansatte, er mulig for alle. Men hvordan?
– Det viktigste er å spille med åpne kort, og at alle vet hva man vil oppnå med prosjektet. HR og IT er som regel langt ifra hverandre i forståelse og snakker litt over hodene til hverandre, så det gjelder å være veldig tydelig på hvilke krav som ligger i bunn av arbeidet, så arbeidet ikke stopper på grunn av misforståelser. Så gjelder det å møtes ofte, jobbe tett sammen og involvere seg litt i hverandres arbeid. Terskelen for å gjøre dette er ofte veldig høy, men vi ser at de som lykkes med å ta litt mer eierskap til det som er utenfor deres kjerneområde får resultater raskere, sier Wium.
artiklene om rask digital utvikling