Covid-19 har snudd hverdagen vår på hodet.
Usikkerhet, hjemmekontor, stengte skoler, permitteringsvarsler, krisepakker, pressekonferanser og smittetall gjør det vanskelig å holde fokus. Stadig nye tiltak og restriksjoner fra myndighetene gjør det umulig å vite hva morgendagen bringer. Viruset har fått de fleste til å dra i håndbrekket, naturlig nok.
Hele Norge har mobilisert for å stoppe spredningen. De aller fleste bidrar så godt de kan i den nasjonale dugnaden. Kun tiden vil vise hvor lenge unntakstilstanden vil vare, men for de som har mulighet vil det på lang sikt være viktig for norsk økonomi at status quo opprettholdes så godt som mulig.
– Samtidig som helsevesenet kjemper som helter for å håndtere situasjonen, og dagligvarehandelen jobber på spreng for å forsyne oss med mat, må alle som kan bidra til at hjulene fortsetter å spinne. Om ikke med samme hastighet som før, er det bedre med noe fremdrift, enn ingen i det hele tatt, sier Espen Stensund, konsulentdirektør i Communicate Norge.
Les også: Tre markedskrefter ledere må følge nøye med på
– Samfunnet er tjent med at så mange som mulig holdes i arbeid. Norge har økonomiske muskler til å håndtere permitteringer, men for næringslivet vil det på sikt være veldig problematisk å skyve all kompetanse ut på sidelinjen. Jeg synes det er mye positivt som er lagt frem, men jeg håper at ikke alle velger den letteste utveien og permitterer alt og alle, fortsetter han.
Espen trekker frem låneordningen regjeringen la frem i helgen som spesielt positiv. Det dreier seg om to nye lånetiltak med en samlet ramme på minst 100 milliarder kroner. Tiltakene vil gjøre det lettere for kriserammede norske bedrifter å skaffe seg likviditeten de trenger for å komme seg gjennom den krevende situasjonen de nå står i.
– Det kommer en tid etter dette, også. Det vil være en smartere investering å låne penger nå, fremfor å kutte alle kostnader. De som har muligheten til å gjøre dette, vil komme styrket ut av situasjonen. De som trykker inn bremsen fullt, risikerer å havne bakpå, sier Espen.
Hos våre naboer i sør har regjeringen gått enda lenger. Danmarks statsminister har bedt virksomhetene i coronautsatte bransjer om å holde igjen oppsigelsene, og garantert for at myndighetene vil gå inn og dekke 75% av lønnen til de ansatte. Ordningen vil ha en begrensning opp til 23.000 kroner pr. måned, men er et proaktivt tiltak som får full støtte av Espen.
Børsen har fått seg en smell, og den norske krona er historisk svak. Norske bedrifter kan ikke risikere å miste kompetansen også, mener han:
– Jeg liker tiltaket i Danmark, for det vil ikke være bra om for mange blir permittert. Selv om folk vil få dekket en del av deres økonomiske tap, betyr permitteringer at bedriftene mister kompetanse. De står i fare for å miste den for godt også, dersom selskaper med større økonomiske muskler kommer på banen. Det vil i hvert fall drepe mange små bedrifter og redusere mangfoldet, og hvis denne situasjonen blir langvarig burde kanskje Norge tenke i samme bane. Her kan statens regnestykke bli ganske likt, men med en dobbel effekt, sier Espen.
Vi har tidligere skrevet om Gartner IT Symposium/Xpo i 2019, hvor hovedemnet var Winning In the Turns: Hvordan skal bedrifter overleve i et marked som byr på hyppige, dramatiske svingninger?
Coronapandemien er utvilsomt en slik svingning. Og denne er enorm. Det betyr at noen vil vinne stort, mens andre vil tape stort og bli borte. Andre vil vokse frem og ingen vil skli i gjennom dette uten å merke det på en eller annen måte. Alt dette er en naturlig konsekvens av det som nå skjer, selv om alle gjerne skulle vært foruten.
– Det er vanskelige tider, som virkelig setter oss på prøve. Det kommer til å få store ringvirkninger, men jeg tror ikke noen vil få et fortrinn av å trykke på pause. Det var også poenget til Gartner under konferansen i Barcelona: Hva kan du gjøre nå, for å skaffe deg et fortrinn senere? Situasjonen er selvfølgelig veldig ulik hos små og store virksomheter, og i forskjellige bransjer, så jeg må presisere at jeg ikke skjærer alle over én kam, her. Det er opp til enhver å vurdere deres egen virkelighet. Men skal vi begrense skadene, er det viktig at folk tør å bruke penger, sier Espen.
Se mer om budskapet Winning In the Turns her:
artiklene om rask digital utvikling