Menu
Rask Digital Utvikling
Kontakt oss

Podkast: Utvikling av nye forretningsmodeller med Karianne Mellebye fra StartupLab

Ranja Pedersen
12.apr.2019 13:09:05

I andre episoden av podkastserien Rask Digital Utvikling er Karianne Mellebye fra StartupLab med som gjest. Sammen med Sharon Olsen og Hans Christian Amlie snakker hun om arbeidet med å utvikle nye forretningsmodeller, et svært interessant og relevant emne i disse tider.

Hør episoden her (finnes også i Apple Podcasts og Spotify): 


I StartupLab hjelper Mellebye selskaper i etableringsfasen med å kvalitetssikre deres forretningsidé og få fotfeste, kunder og kontakter i det norske næringslivet. Hun har også førstehåndserfaring med innovasjon og forretningsutvikling internt fra Telenor og DNB. I episoden gir hun blant annet tips til hvordan norske selskaper som ønsker å ligge i forkant og utvikle egne forretningsprosesser, kan unngå å sløse tid og penger.

Mellebye mener at mange av de store selskapene i Norge har mye å lære av de mindre, som vanligvis tilnærmer seg problemer på en helt annen måte. Både metodisk og økonomisk.

- La oss bruke en bank som lurer på om kryptovaluta har kommet for å bli som et eksempel. Skal de da samle en prosjektgruppe, gi de 20 millioner og be de om å “figure it out”? En annen måte å gjøre det på er å be to personer sette seg inn i en sak, gjøre undersøkelser, finne ut hvordan noe kan gjøres og ta det videre derfra. Jeg ville vært forsiktig med å gjøre store foranalyser og heller forenkle; bruke egne evner til å forutse hva som blir viktig og jobbe ut ifra det, sier hun.

Lean-metodikken vil spare mange for store mengder tid og penger, samt sørge for at man raskere vil kunne ta ideen ut til markedet, poengterer Mellebye.

DSC03172

- Jeg liker at vi setter oss ned og blir enige om hva vi tror kommer til å skje i fremtiden. Vi etablerer key beliefs. For eksempel i et teleselskap har man tidligere hatt inntekter fra taletjenester, men inntekten per minutt går mot null. Hva betyr det for selskapet og hvilke beslutninger bør tas på grunn av dette? Er man enige om noe fra starten, unngår man omkamper og gir arbeidet en retning. Man kan jo ikke la være å jobbe med noe alle er enige kommer til å skje. Og den dagen endringer kommer, er det for sent å begynne, sier hun.

I episoden gir også Mellebye gode råd til ledere og ansatte som jobber med forretningsutvikling, om hvordan strukturere arbeidet og etiske retningslinjer i innovasjonsmiljøer.

Hør Rask Digital Utvikling i Spotify-appen.

Finnes også i Apple Podcasts. 

Til Spotify

Likte du innlegget? Få nyhetsbrev på mail

Kanskje du liker disse

artiklene om Rask Digital Utvikling